Hoe werken cybercriminelen.

Internetcriminelen hebben allemaal hun eigen manier om zowel bank- als persoonsgegevens van u te ontfutselen. We bespreken hier de meest gebruikte manieren die internetcriminelen gebruiken om uw gegevens te stelen.

Phishing

Internetcriminelen hebben allemaal hun eigen manier om zowel bank- als persoonsgegevens van u te ontfutselen. We bespreken hier de meest gebruikte manieren die internetcriminelen gebruiken om uw gegevens te stelen. Phishing kan zowel via telefoon als per e-mail voorkomen. Een crimineel doet zich hierbij voor als een betrouwbare partij. Een goed voorbeeld is een e-mail die van uw bank afkomstig lijkt. Er wordt gevraagd of u uw persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer, rekeningnummers en beveiligingscodes wil controleren en invoeren op een website. Ook kan de crimineel vragen of u een telefoonnummer belt, omdat anders uw rekening wordt geblokkeerd. Hij doet zich, middels de verkregen gegevens, voor als een bankmedewerker en vraagt om beveiligingscodes, omdat er problemen met uw rekening zouden zijn. Banken vragen echter nooit via e-mail, telefoon of sms om mee te werken aan een update van internetbankieren, een nieuwe website te testen of de veiligheid van uw computer te testen. Ga hier dus ook nooit op in en meld het bij uw bank.

Op de volgende manieren kunt u phishing herkennen:

 • U ontvangt een e-mail van uw bank waarin wordt gevraagd naar beveiligingscodes en/of persoonlijke gegevens.
 • De e-mails zijn geschreven in slecht Nederlands.
 • De e-mails zijn niet persoonlijk aan u gericht.
 • In de e-mails vraagt de beveiligingsafdeling u iets te doen.
 • Er wordt gevraagd naar beveiligingscodes en/of persoonlijke gegevens.
 • Er wordt gedreigd met gevolgen als u niet direct reageert.
 • Er wordt gevraagd op een link te klikken naar een voor u vreemde website.
 • Er wordt gevraagd om de e-mail te beantwoorden met persoonlijke gegevens.
 • Uw e-mailprovider of spamfilter heeft een indicatie van ‘spam’ gegeven. In plaats van e-mailtjes met tekst, versturen internetcriminelen de phishingmails vaak met plaatjes met tekst, zodat spamfilters omzeild kunnen worden. U herkent zo’n plaatje doordat u de woorden van de tekst niet kunt selecteren met de muis.
 • Uw bank stuurt u zelden e-mails voorzien van bijlagen. Ontvangt u van een bank e-mail met bijlagen? Open deze dan niet. Open zeker geen bijlagen met de extentie ‘.exe.’.
 • Kijk naar de afzender van de e-mail (bovenin de e-mail). Staat er na ‘@’ wel de juiste naam van uw bank? Bijvoorbeeld abnamro.nl, rabobank.nl, of ing.nl. Zo niet, gooit u de e-mail dan direct weg.

Bron: www.veiligbankieren.nl

Identiteitsfraude

Internetcriminelen stelen persoonsgegevens en stellen daarmee de identiteit van iemand vast. Vervolgens gaat de crimineel aan de slag met de gegevens, en doet zich voor als diegene waarvan hij de persoonsgegevens gestolen heeft. Hij opent bijvoorbeeld een bankrekening op naam van het slachtoffer en ontvangt hierop betalingen voor zogenaamde verkopen via advertenties op websites en internetforums. Ook kan de crimineel met een rekening schulden aangaan op naam van het slachtoffer. Maar hij kan nog meer schulden maken. Hij kan op naam van het slachtoffer bestellingen doen bij diverse webshops. Op deze manier zal het slachtoffer steeds verder in de schulden raken.

Op de volgende manieren kunt u identiteitsfraude voorkomen:

 • Ga zorgvuldig om met uw persoonsgegevens, ook de persoonsgegevens die op uw computer staan.
 • Controleer regelmatig uw gegevens en transacties op al uw rekeningen.
 • Alarmeer uw bank bij vreemde transacties en fouten in persoonlijke gegevens.

Bron: www.veiligbankieren.nl

Malware

Malware is schadelijke software die vijandige, schadelijke of irritante software op uw computer installeert. Internetcriminelen ontwerpen deze software zodat deze een computer kan infiltreren, zonder dat de gebruiker dit merkt. Malware kan geïnstalleerd worden via e-mail, afbeeldingen of links op websites en USB-sticks. Met malware wordt het proces van internetbankieren veranderd. U wordt ongemerkt doorgeleid naar een andere site dan die van uw bank. Deze website lijkt echt, maar is dat niet. Transactiegegevens zoals rekeningnummer, bedrag en ontvanger worden gewijzigd, zodat uw betaling gemakkelijk naar een andere rekening verzonden kan worden. Wat kunt u doen tegen malware?

 • Stel uw computer zo in dat updates automatisch worden geïnstalleerd. Dit kan de monteur voor u doen.
 • Antivirusprogramma’s en een firewall helpen lekken in uw computer te voorkomen.
 • Negeer spam en verdachte e-mails.

Is uw computer toch geïnfecteerd met malware? Gebruik de computer dan niet meer voor internetbankieren, tot de malware deskundig verwijderd is door één van onze monteurs.

Bron: www.veiligbankieren.nl

Bekijk het filmpje van Kassa van de Vara over internetfraude: klik HIER

Google Analytics Alternative


Clicky