Praktijk

 

Slachtoffer worden van fraude bij internetbankieren kan iedereen overkomen, ook u. Als uw apparatuur niet goed beveiligd is, heeft een virus en dus de internetcrimineel vrij spel. Dat dit virus onmerkbaar uw apparatuur besmet, ondervond ook Shirley van Haren die haar verhaal deed in een uitzending consumentenprogramma Kassa.

Van Haren werd slachtoffer van fraude bij het internetbankieren door een virus op haar computer. Toen zij nietsvermoedend wilde inloggen, kreeg zij een scherm getoond waarop staat dat er een storing was bij de bank en dat zij het later nog eens moest proberen, maar het scherm blijft kort ‘hangen’. Het duurde van Haren te lang, ze zou het later nog eens proberen. Daarom sloot ze het scherm netjes af. Later, bij het checken van de rekening via de app van ABN AMRO, bleek dat er zo’n €5500,- was verdwenen van haar rekening.

Een horrorscenario voor iedereen die gebruik maakt van internetbankieren. Van Haren kreeg uiteindelijk €4500,- terug van ABN AMRO, maar de overige bijna €1100,- ziet ze niet terug. De bank verwijt van Haren dat ze een aantal keer haar codes heeft ingevoerd, terwijl ze op dat moment problemen ondervond met de website. “Het had op haar weg gelegen extra alert te zijn op mogelijke besmetting door malware,” meldt de ABN AMRO aan Kassa.

Google Analytics Alternative


Clicky